Header Ads

  • Breaking Green News

    ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ "10αρια" ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ!

    Όλοι εμείς πράσινα αδέρφια γνωρίζουμε πως ο Παναθηνα'ι'κός μας δεν είναι μόνο μεταγραφές, ευρωπα'ι'κούς αγώνες, πρωταθλήματα κύπελλα, διοίκηση, σωτήρες, ήττες... νίκες...(+VIDEOS)

    Πάνω απ' όλα είναι μία τεράστια "πράσινη καρδία" που χτυπά στα στήθη όλων μας, είναι η ιστορία μας, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, η κληρονομιά μας...
    Δεν πρέπει μόνο να λέμε "εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ..." αλλά και "με εκείνους που έχω ζήσει εγώ..."

    Γι' αυτό αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια για εκείνους που μας χάρισαν αξέχαστες ευρωπα'ι'κές βραδιές, αξέχαστα γκολ, που μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά. για εκείνους που μας ταξίδεψαν στην Ευρώπη, που μας έκαναν περήφανους, που μας ανέβασαν στον 13ο ουρανό. Γι εκείνους που πάντα θα είναι μέσα στις καρδιές μας και θα μείνουν αξέχαστοι σε όλους εμάς τους "πράσινους".
    'Ενα αφιέρωμα λοιπόν στη φανέλα με το νούμερο"10"....
    Το νούμερο 10 συνηθιζόταν να το φοράει ο καλύτερος παίκτης ή ο πιο δημοφιλής και αγαπητός της ομάδας. Η φανέλα με το 10 είναι συνδεδεμένη με τον Μίμη Δομάζο... Τον "μεγάλο στρατηγό" όχι μόνο για το τριφύλλι, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Δομάζος ήταν και θα είναι πάντα το 10 το καλό για τον Παναθηνα'ι'κό,. Αναμφισβήτητα υπήρχαν και άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν και τίμησαν την βαριά φανέλα...


    -Ο "δάσκαλος" της μπάλας:
    Ο πρώτος παίκτης του Παναθηνα'ι'κού που φόρεσε τη φανέλα με το 10 ήταν ο δεξιοτέχνης της μπάλας Γιάννης Παπαντωνίου.
    Ποδοσφαιριστής με αρχοντικό στιλ, δυνατά σουτ και υψηλή τεχνική. Σπουδαίος δημιουργός σε σέντρες ακριβείας και καταπληκτικός... γκολτζής. Οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν "δάσκαλο", ενώ οι φίλαθλοι τον συνέκριναν με τον μεγάλο Φέρεντς Πούσκας. Το καλοκαίρι του 1945 ντύθηκε στα πράσινα... και σε ηλικία 17 χρονών ήταν βασικό στέλεχος του Παναθηνα'ι'κου. Αγωνίστηκε στους πράσινους για 13 χρόνια κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα (1949 και 1953) και δύο Κύπελλα (1948 και 1955).

    -Ο "μεγάλος στρατηγός:
    Στα πρώτα ματς με τον Παναθηνα'ι'κό ο Μιμής Δομάζος φορούσε το νούμερο 7, γρήγορα όμως οδηγήθηκε στο 10 το οποίο του ταίριαζε όσο κανένα άλλο. Το κράτησε για περίπου δύο δεκαετίες. Τα λόγια είναι περιττά για τον Δομάζο τον μεγαλύτερο κορυφαίο 'Ελληνα ποδοσφαιριστή... Πρόσφερε ασύγκριτο θέαμα και ήταν παθιασμένος με την μπάλα και τον Παναθηνα'ι'κό. Ξεσήκωνε την εξέδρα και οδηγούσε το τριφύλλι σε τίτλους και διακρίσεις. Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1942 και εντάχθηκε στους πράσινους το 1959. Έτσι ξεκίνησε η χρυσή ιστορία του στο τριφύλλι και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια ιστορία 21 χρόνων με απολογισμό 13 τίτλους (έναν με την ΑΕΚ) και με παράσημο στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971. Ο Μίμης Δομάζος είναι ο ποδοσφαιριστής που "σημάδεψε" με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικότερα τις δεκαετίες ΄60 και '70.




    -Χουανίτο....
    O Χουάν Ραμόν Ρότσα....Το επόμενο "δεκάρι" του Παναθηνα'ι'κού το καλοκαίρι του 1979. Τον μάθαμε ως Μπουμπλή, τον αγαπήσαμε ως Ρότσα. Διέπρεψε στον Παναθηνα'ι'κό και ως σπουδαίος παίκτης με ποδοσφαιρικές ικανότητες και ως προπονητής. Γεννήθηκε το 1954 στο Σάντο Ντόμε του Κοριέντε και ξεκίνησε την καριέρα του στη Νίουελς Ολντ Μπόις. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και δοκιμάστηκε από τον Παναθηνα'ι'κό, όμως κατέληξε στην Μπαρακίλα Τζούνιορς της Κολομβίας για να τον αποκτήσουν οι πράσινοι το 1979 από την Μπόκα Τζούνιορς για να ολοκληρώσει την καριέρα του το 1989. Ήταν πρωταγωνιστής της ομάδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ( στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985 και στους προημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1988). Από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν το τριφύλλι στο στήθος και μαζί με τον Βέλιμιρ Ζάετς συνέθεσαν ένα αξεπέραστο δίδυμο. Ποδοσφαιριστής με φαντασία στο παιχνίδι, ο οποίος αποτέλεσε βασικό άξονα στη μεσαία γραμμή της ομάδας.



    Αρκετοί μετά τον Ρότσα φόρεσαν την φανέλα με το 10. Ο Βαγγέλης Βλάχος που ήρθε από την ΑΕΚ, αλλά λόγο της ισχυρής παρουσίας του Μπουμπλή έπαιζε με το νούμερο 11. Ο Πάρης Γεωργακόπουλος καθώς δεν είχε διάρκεια αφού εγκατέλειψε νωρίς τα γήπεδα. Πάντως στα
    έξι χρόνια που ήταν ντυμένος στα πράσινα έδειξε το ταλέντο του. Το "δεκάρι" άλλαξε πολλούς κατόχους...και το φόρεσαν αρκετοί...Το καλοκαίρι του 1989 ο Βούλγαρος Κριστοφ Κόλεφ (μέσος που γνώριζε πολλά αλλά δεν στέριωσε στον Παναθηνα'ι'κό), ο Κώστας Φρατζέσκος αριστεροπόδαρος που στη θητεία του στο "τριφύλλι" φόρεσε ακόμα το 7 το 9 και το 11, ο διεθνής Ρουμάνος Ντανούτ Λούπο (ο "λύκος" που αποκτήθηκε από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου , ήξερε μπάλα... αλλά ήταν προβληματικός χαρακτήρας), ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος ήταν και προπονητής τον πρασίνων(2009), έκανε πρεμιέρα με το "δεκάρι"στο Σούπερ Καπ με την ΑΕΚ.

    Κάπως έτσι φτάσαμε στο επόμενο μεγάλο δεκάρι του Παναθηνα'ι'κού...

    -"Χότα - Χότα" ο αξέχαστος...
    Ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, για κάποιο διάστημα είχε το 7 στη φανέλα του, μετά φόρεσε το 10 το καλό. Ο Αργεντινός αμφισβητήθηκε έντονα στο ξεκίνημα της πράσινης καριέρας του, καθώς ο τότε προπονητής της ομάδας Ίβιτσα Όσιμ δεν τον εμπιστευόταν. Όμως από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού ο συμπατριώτης του Χουάν Ραμόν Ρότσα ο Χότα - Χότα αναγεννήθηκε και έγινε ηγέτης του τριφυλλιού. Έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο και ήταν συντελεστής της εξαιρετικής ευρωπα'ι'κής πορείας του 1996, ως τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Δεκέμβριο του 1996 παίρνει μεταγραφή για την ισπανική Οβιέδο και η αποχώρηση του επηρέασε πολύ την ομάδα μας τότε.



    Από το 1998 μέχρι το 2005 το "δεκάρι" αλλάζει πολλές "πλάτες"...
    Δόθηκε στον Αλέξη Αλεξούδη, στον Γερμανό Καρλ Χάινς Φλίπσεν, στον Γκανέζο Ντέρεκ Μπόατενγκ και ακολούθησε ο Καμερουνέζος Ζοέλ Επαλέ.

    Ο επόμενος κάτοχος της φανέλας με το 10 έχει μεγάλη ποδοσφαιρική ποιότητα και είναι το καλύτερο σύγχρονο "δεκάρι" του Παναθηναί΄κου.

    -Εκι o el mago...
    Ιανουάριος του 2004 και στο αεροδρόμιο φτάνει ο Εζεκιέλ Γκονζάλες προκαλώντας "τρέλα" στους περίπου 1.000 οπαδούς που τον περίμεναν. Ο Έκι πριν φορέσει το 10 έπαιζε με το 40 και το 9. Το 2006 ως το 2008 ήταν το "δεκάρι" της ομάδας...Ξεχωριστός ως δημιουργός, θεαματικός ποδοσφαιριστής και σκόρερ με εντυπωσιακά γκολ ( χαρακτηριστικά με τη Ρόζενμποργκ και την Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ). Η κόντρα του με τον τότε προπονητή της ομάδας Αλμπέρτο Μαλεζανι και κάποιες οξύθυμες συμπεριφορές προς συμπαίχτες του στην προπόνηση, ήταν η κύρια αιτία που αποχώρισε από τον Παναθηναϊκό, πάντα όμως θα είναι το αγαπημένο παιδί της 13 γιατί έβγαζε τον τσαμπουκά και τη δύναμη που πρέπει έχει ο κάθε παίχτης που φοράει την φανέλα με το τριφύλλι!



    Μετά την επιστροφή του στην Αργεντινή το νούμερο 10 του Παναθηναϊκού πήρε ο Βραζιλιάνος Σίλβα Κλέιτον, εκεί φτάσαμε...!

    Editorial: GREEN13DEVIL


    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad