Header Ads

  • Breaking Green News

    ΖOTΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ 8 ΤΗΣ ΡΕΑΛ!

    O απίστευτος μάστερ Ζοτς...από τα πρώτα του βήματα ως παίκτης, έφτασε στην απόλυτη καταξίωση ως προπονητής. Μετά από δυο δεκαετίες στους πάγκους, η δίψα για τίτλους δεν σταματά και επόμενος στόχος είναι να καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ των 8 ευρωπαϊκών της Ρεάλ...

    -Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε συνέντευξη στο επίσημο σάιντ της Euroleague.com:

    Πως αισθάνεστε με την κατάκτηση του όγδοου ευρωπαϊκού τίτλου; Σας ξαφνιάζει το γεγονός ότι έχετε κερδίσει διπλάσια τρόπαια από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ?

    "Η αλήθεια είναι ότι αυτό που σκέφτομαι περισσότερο είναι ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο. Οι προσωπικές επιτυχίες δεν είναι σημαντικές για’ μένα. Είμαι χαρούμενος για τον Παναθηναϊκό και τους παίκτες μου. Δούλεψαν σκληρά για αυτό και ήταν ένας δύσκολος χρόνος, ειδικά με τα όσα έγιναν την περσινή αγωνιστική σεζόν. Όταν συγκροτήσαμε αυτή την ομάδα, τους είπαμε ότι θα πρέπει να παλέψουν για όλα. Τώρα, όσον αφορά σε εμένα, τα οκτώ τρόπαια, όπως είπα και πριν, δεν είναι κάτι το οποίο πέτυχα μόνος μου. Η δουλειά μου έγινε με τους παίκτες, το προπονητικό τιμ και όλους του υπόλοιπους στον Παναθηναϊκό, και κυρίως με τους ιδιοκτήτες, του αδελφούς Γιαννακόπουλους. Είμαστε όλοι εδώ χάρις σε αυτούς. Για να έχει ένας κόουτς επιτυχία, χρειάζεται τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων. Η σταθερότητα του συλλόγου και του επιτελείου υπήρξε σημαντική. Τέλος, οι παίκτες, είναι αυτοί πρέπει να «κάνουν τη δουλειά» και νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στο να δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο ο καθένας καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει. Χάρις σε αυτό, μπορούμε να κατακτάμε τίτλους".

    Πότε και πως καταλάβατε ότι έχει χάρισμα στο κοουτσάρισμα?

    "Όταν ήμουν πολύ μικρός και έπαιζα στην πατρίδα μου, το Τσάτσακ. Ήμουν με την ομάδα μου την Μπόρατς στην πρώτη κατηγορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και από την ηλικία των 21 προπονούσα παιδιά 12 και 13 ετών. Έτσι κατάλαβα ότι η προπονητική με ενδιάφερε και ότι θα ήταν κάτι που θα προσπαθούσα στο μέλλον. Στη συνέχεια πέρασα πολύ χρόνο δουλεύοντας με παίκτες και προπονητές σε υψηλό επίπεδο, παίζοντας στην Παρτιζάν και στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και αυτό με βοήθησε στο να μάθω και να προετοιμαστώ. Κάθε μέρα, καθόμουν και έγραφα μετά την προπόνηση τι είχαμε κάνει, πως είχαμε δουλέψει. Για την ακρίβεια αυτό το ξεκίνησα όταν ήμουν 18. Ήξερα ότι μία μέρα ήθελα να προπονώ. Όμως δεν είχα ιδέα ότι θα ήταν σε τέτοιο επίπεδο!"

    Ένας γνωστός προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου πιστεύει ότι τα Super Bowls κερδίζονται πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, στο στάδιο της προετοιμασίας. Που κερδίζονται τα Final-4?

    "Το Final-4 είναι πολύ ιδιαίτερη διοργάνωση. Λογικά προετοιμάζεσαι κυρίως για τον ημιτελικό που έχεις μπροστά σου. Έχεις πολύ χρόνο για να επικεντρωθείς σε αυτόν και αυτό είναι το πιο το σημαντικό. Παράλληλα όμως πρέπει να μελετήσεις και τις δύο ομάδες του άλλου ημιτελικού καθώς θα κληθείς να αντιμετωπίσεις μία από αυτές είτε στον μικρό είτε στον μεγάλο τελικό. Μετά τον ημιτελικό, συγκρίνεις τι γνωρίζεις για τον επικείμενο αντίπαλο σου με αυτό το οποίο απέδωσε στο παρκέ το βράδυ της Παρασκευής. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά από την Παρασκευή στην Κυριακή, ούτε αυτοί μπορούν αλλά ούτε κι εσύ. Πρέπει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου από τον ημιτελικό και να επανέλθεις σε μία ημέρα, οπότε δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να κάνεις όλη τη δουλειά. Πρέπει αυτά να τα έχεις ετοιμάσει από πριν. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να φτάνεις προετοιμασμένος".

    Ποιο είναι για εσάς το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία, προτού φτάσετε στο Final-4?

    "Αυτό στο οποίο στοχεύω είναι να φτάνουν οι παίκτες σε υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια των προπονήσεων, επιπλέον βλέπουμε βίντεο και δουλεύουμε σε μικρές λεπτομέρειες και αυτά τα πράγματα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουν οι παίκτες στα παιχνίδια. Αυτό είναι το σημαντικό πριν από ένα Final-4, να καταλάβουν ότι το πλάνο μας είναι καλό και ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Αυτό πρέπει να καταλάβουν, να συγκεντρωθούν, να δουλέψουν μαζί και να απολαύσουν τη δουλειά".

    Μετά την νίκη σας στον ημιτελικό, οι παίκτες της Σιένα είπαν πως έχασαν το ματς λόγω των πολλών χαμένων ελεύθερων σουτ. Ποια ήταν κατά τη δική σας γνώμη τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά?

    "Είναι αλήθεια ότι έχασαν πολλά εύκολα σουτ. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ήταν καλύτεροι στον πρώτο μισό λόγω των πολλών επιθετικών ριμπάουντ που τους αφήσαμε να πάρουν. Οπότε υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες που μπορούμε να συζητήσουμε. Όταν αρχίσαμε να ελέγχουμε τα ριμπάουντ, στο δεύτερο μέρος, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για εμάς. Πολλά πράγματα έγιναν σε αυτό το ματς. Εξαρτάται ακόμα και απο το πώς αισθάνεται ο κάθε παίκτης, το ρυθμό του παιχνιδιού και την ικανότητα των παικτών να «διαβάζουν» τα δεδομένα που προκύπτουν. Φυσικά και η ευστοχία παίζει το ρόλο της, όμως ένας αγώνας σε Final-4 εξαρτάται από πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να πούμε στην ομάδα μας, ότι όσο σημαντικό και αν είναι ένα Final-4, είναι ακόμα ένα παιχνίδι και πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα".


    Τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις που έκανε ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Μπλατ, μία ημέρα πριν το μεγάλο τελικό, ότι θα ήθελε να έχει ένα γιο που να παίζει για εσάς κάποια ημέρα?

    "Με κάνει περήφανο να ακούω κάτι τέτοιο από έναν συνάδελφο, τον οποίο σέβομαι και θεωρώ μεγάλο προπονητή και άνθρωπο".

    Τι σας ανησύχησε περισσότερο για το ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ?

    "Η επιμονή με τον οποία αγωνίζονται. Επίσης οι άμυνες τους. Πάντα προσπαθούν να κάνουν αλλαγές στις άμυνες τους. Κάνουν διαφορετικά πράγματα. Μετά, στην επίθεση, είναι μια ομάδα με πολλές ικανότητες. Κέρδισαν πολλά παιχνίδια εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που τους δόθηκε να τρέξουν και να σκοράρουν. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για όλα αυτά. Οι παίκτες μας επικεντρώθηκαν στο να διαβάσουν την ποικιλία της Μακάμπι στον αμυντικό τομέα αλλά και να στο να μην αφήσουν τους παίκτες της να κάνουν ελεύθερα σουτ. Βέβαια αυτό είναι ευκολότερο να το λες απο το να το κάνεις".

    Εκτός απο τη νίκη στο τέλος, ποιες στιγμές-«κλειδιά» θυμάστε από τον τελικό?

    "Το σημείο-«κλειδί» για εμένα ήταν στο δεύτερο μισό, όταν αρχίσαμε να παίζουμε καλά στην άμυνα. Όταν πήραμε προβάδισμα, 7, 8, 9 και τελικά 13 πόντων, ήταν «κλειδί» για εμάς προκειμένου να παίξουμε με ηρεμία. Τα πράγματα έμειναν έτσι εκτός από δύο στιγμές στο τέλος, όταν εκείνοι μπόρεσαν να πιέσουν εξαιτίας κάποιων δικών μας άστοχων σουτ. Αυτές ήταν δύο δύσκολες στιγμές, όμως αξίζαμε να πάρουμε το παιχνίδι".

    Ποιος ήταν ο δυσκολότερος από τους οκτώ τίτλους της Euroleague που κατακτήσατε?

    "Νομίζω ότι ο καθένας είναι πολύ διαφορετικός και πολύ δύσκολος. Κανένα τρόπαιο δεν ήρθε εύκολα. Από το πρώτο, το 1992 με την Παρτιζάν, όταν ήμουν νέος προπονητής και είχα την νεαρότερη ομάδα στη διοργάνωση, μέχρι το τελευταίο στη Βαρκελώνη, πάντα… υποφέρεις. Αυτό που ξέρω για τα τρόπαια που έχω κατακτήσει, είναι ότι πρέπει όλοι στην ομάδα να δώσουν το 100% τους για να κατακτήσεις τον τίτλο".

    Δεν έχετε νικήσει δύο συνεχόμενες διοργανώσεις με την ίδια ομάδα. Είναι αυτός ο επόμενός σας στόχος?

    "Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρώτα θα πρέπει να δούμε τι ομάδα θα έχουμε. Στο τέλος της σεζόν, λήγουν πολλά συμβόλαια. Επίσης πολλά ακούγονται για ενδεχόμενο λοκ άουτ στο NBA. Αυτό σημαίνει ότι πολύ Ευρωπαίοι, αλλά και Αμερικανοί παίκτες μπορεί να θελήσουν να έρθουν εδώ. Θα είναι ένα καλοκαίρι με ενδιαφέρον. Όπως και να έχει, σκέφτομαι θετικά για τώρα και μετά το καλοκαίρι θα δούμε τι θα γίνει. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τις πιθανότητες που έχουμε να επαναλάβουμε αυτό που κάναμε φέτος".

    Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δύο τίτλους μακριά από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ των οκτώ τροπαίων της Ρεάλ Μαδρίτης. Το βλέπετε ως έναν νέο στόχο?

    "Θα ήθελα πολύ να μπορέσω να καταφέρω κάτι τέτοιο. Είναι μία πρόκληση, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Επιθυμία μου είναι να δω τον Παναθηναϊκό να γίνεται ο καλύτερος σύλλογος της Ευρώπης. Τώρα έχουμε ισοφαρίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχει έξι τίτλους. Έχουμε μπροστά μας μόνο την Ρεάλ Μαδρίτης. Οπότε ναι, είναι ένας σπουδαίος στόχος για να τον κυνηγήσεις. Ελπίζω όλοι στον Παναθηναϊκό να σκέφτονται το ίδιο. Όσο για΄ μένα, αυτό θα ήταν κάτι που θα ήθελα πολύ να κάνω. Όμως όπως είπα, δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, αλλά από πολλά πράγματα. Οι επιτυχίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα ήταν δυνατές χωρίς του φιλάθλους μας. Τους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας στις δύσκολες στιγμές, όπως πάντα. Οπότε εξαρτάται και από αυτούς".

    Editorial:(greenarea team)

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad