Header Ads

  • Breaking Green News

    Ντιέγκο Αλόνσο ο εκλεκτός! Τα υπέρ και τα κατά...

     


    Ο Τριφυλλάτος γράφει για τον νέο προπονητή του πράσινου πάγκου και αναλύει τα υπέρ και τα κατά της επιλογής του Ουρουγουανού...


    Ο Παναθηναϊκός κατέληξε σε προπονητή ανάμεσα σε 3-4 επιλογές που είχε "λοκάρει" ο Γιάννης Παπαδημητρίου και μεταξύ αυτών και μια σούπερ επιλογή από τον Γιάννη Αλαφούζο, του Μαουρίτσιο Σάρι.

    Ας αρχίσουμε από τον Ιταλό προπονητή, ο οποίος φάνταζε ως η ιδανική λύση για ένα μεγαλειώδες πλάνο που είχαν στο μυαλό τους τα στελέχη της διοίκησης, ο πόσο μεγάλο ήταν αυτό, φάνηκε από την πρόταση που είχε ο Μαουρίτσιο Σάρι, αρχικά ξεκίνησε στα 4 εκατομμύρια ευρώ και άμεσα πήγε στα 5 εκατομμύρια ευρώ για ετήσιες απολαβές του ίδιου, ενώ με το υπόλοιπο προπονητικό επιτελείο του θα έφτανε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά το χρόνο.

    Αυτά τα ποσά δεν αμφισβητούνται από κανέναν, ούτε από κάτι μίζερους εμμονίκους, λίγους ωστόσο, φίλους  της ομάδας, στο X (twitter), που έγραφαν το μακρύ και το κοντό τους, η αλήθεια όμως τους διέψευσε.

    Το επιβεβαίωσαν τις τελευταίες μέρες οι μάνατζερ του τόσο από το γραφείο στην Αγγλία όσο και στην Ιταλία μέσο του Πελεγκρίνι, οποίος ευχαρίστησε την μεγάλη προσφορά που έγινε στον Σάρι από τον Παναθηναϊκό.

     Η απάντηση στο γιατί δεν ήρθε ο Σάρι; Πριν σας γράψω το γιατί, να τονίσω πως ο Σάρι είχε συμφωνήσει σε όλα οικονομικά με τον Αλαφούζο, στο επιτελείο του και στη διάρκεια του συμβολαίου του. Ο Ιταλός προφέσορας, δύο λόγοι ήταν αυτοί που δυσκολευόταν να φύγει από την Ιταλία, ο βασικός ήταν ότι είχαν θέματα υγείας ο πατέρας και η γυναίκα του αυτη την περίοδο για αυτό ήθελε μια πρόταση από ιταλική ομάδα ώστε να είναι κοντά  στους ανθρώπους του, ενώ αυτή δεν ήρθε ποτέ, ο άλλος λόγος ήταν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι γελοίο, γιατί το έκαναν τέτοιο οι πρόεδροι της ομάδας του Πειραιά, με τις διαχρονικές παράγκες και σκάνδαλα που έγιναν επί δεκαετίες. Κλείνει η παρένθεση Σάρι.


    Ο Ιταλός ήταν μια κατηγορία μόνος του, από εκεί και κάτω οι άλλες επιλογές ήταν στο ίδιο επίπεδο για εμένα προσωπικά, ο κάθε ένας με μικρές διαφορές, ο Νίκο Κόβατς, Χόρχε Σαμπάολι και ο Ντιέγκο Αλόνσο, αυτοί ήταν στη λίστα του Παπαδημητρίου + κάποιοι άλλοι, αλλά οι τοπ ήταν οι παραπάνω και πίο ψηλά ο Αλόνσο, όλοι είχαν dvds από όλα τα ντέρμπι και όχι μόνο, αλλά και της Ευρώπης, παιχνίδια του Παναθηναϊκού και τα είδαν όλοι για να έχουν εικόνα.

    Γιατί επιλέχθηκε ο Αλόνσο; Λόγο μεγάλης φιλοδοξίας, ποδοσφαιρικής τακτικής και ξεκάθαρα γιατί δεν ζήτησε περίοδο χάριτος, αυτός και ο Σάρι δεν ζήτησαν περίοδο χάριτος, όλοι οι άλλοι ζήτησαν, ενώ ο Αλόνσο ξέρει πως για τον Παναθηναϊκό ο τίτλος δεν μπορεί να περιμένει ένα χρόνο, από την πρώτη χρονιά του η ομάδα έχει στόχο το πρωτάθλημα χωρίς περίοδο προσαρμογής κλπ κλπ. 

    Κάτι που τιμά τον Αλόνσο και μέτρησε, ήταν το ενδιαφέρον του, ο μόνος που είχε ζήτησε να έρθει να δει τον τελικό κυπέλλου με τον Άρη από κοντά! 

    Κάποια πράγματα για την ποδοσφαιρική και προπονητική καριέρα του Αλόνσο, καταρχήν είναι Ουρουγουανός μια φύση ποδοσφαιρική χώρα, αλλά κατοικεί μόνιμα Ισπανία εδώ και πολλά χρόνια.

    Ως ποδοσφαιριστής, τον έφερε στην Ευρώπη η Βαλένθια με ένα ποσό κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ, μετά πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, πάλι Βαλένθια κλπ,  γενικά πέρασε σεζόν σε αυτές τις δύο ομάδες, μετά από αυτές πήγε σε πιο μεσαίας και χαμηλής δυναμικής ομάδες της La Liga,το ότι αγωνίστηκε σε αυτό το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, ήταν και το μεγάλο του προπονητικό πανεπιστήμιο του που τον οδήγησε να γίνει προπονητής.

    Ως προπονητής έχει κάνει πρωταθλητισμό τόσο στη χώρα του οδό και στο Μεξικό όπου και κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά και δύο φορές το Champions League, Βόρειας Αμερικής με τις Πατσούκα και Μοντερέι, μετά πήγε στην Μαϊάμι FC του Μπέκαμ. 

    Όμως ένα από τα μεγάλα βήματα του σε πάγκο, σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αυτός της Εθνικής Ουρουγουάης, μιας χώρας που έχει αρκετούς φαν και συμπάθειες σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, εκεί τον είδα και εγώ πρώτη φορά, θυμάμαι τα παιχνίδια και το στιλ ποδόσφαιρου που έπαιζε η εθνική, αρκετά επιθετική ομάδα σε όλα τις διατάσεις του μισού γηπέδου και φουλ πρεσιγκ, ο λόγος που δεν πέρασε στους 16 ήταν η διαφορά στα γκολ.

    Η παρουσία του στην Εθνική Ουρουγουάης, του άνοιξε την πόρτα και στο επόμενο μεγάλο βήμα, τελικά λάθος όπως αποδείχτηκε μετά, λόγο ταιμινγκ, αφού πήγε στη Σεβίλλη εν μέσω της σεζόν χωρίς δίκη του προετοιμασία. Αφού πριν από αυτόν στη ίδια σεζόν πήγαν Σαμπάολι, ο Μιτιλίμπαρ και έφυγαν ως αποτυχημένοι και με αντιδράσεις του κόσμου, μετά από αυτούς ήρθε ο Αλόνσο που βρήκε μια ομάδα περίπου στην 5η θέση από το τέλος της βαθμολογίας και με συμμετοχή στο Champions League.

    Ο Αλόνσο έφυγε από την Σεβίλλη αφήνοντας την εκεί που τη βρήκε βαθμολογικά. Στο Champions league επίσης έχασε τη συνέχεια στην Ευρώπη στα δύο τελευταία παιχνίδια των ομίλων που έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, ειδικά στο τελευταίο με την Αϊντχόφεν, προηγήθηκε 2-0 η Σεβίλλη χάνοντας και πολλές ακόμα ευκαιρίες η ομάδα του, το τελικό 2-2, προήλθε από διαιτητικό λάθος, υπάρχουν τα στιγμιότυπα του αγώνα στο YouTube για όσους θέλουν να το δουν, για ένα γκολ λοιπόν που δεν έπρεπε να μετρήσει έχασε τη συνέχεια στην Ευρώπη η Σεβίλλη.

    Επίσης όποιος διαβάσει τον Ισπανικό τύπο τη έγραφαν μετά την αποχώρηση του, με καθολική παραδοχή, αναγνώριζαν όλοι πως η Σεβίλλη έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο από τους άλλους δύο προπονητές πριν αναλάβει ο Αλόνσο, αλλά η γνωστή αυστηρή διοίκηση της Σεβίλλης δεν του έδωσε χρόνο να δουλέψει με την ομάδα, ακόμα η φίλαθλοι των Σεβιγιανων, ήταν αντίθετη με την αποχώρηση του.

    Ο κόσμος του Παναθηναϊκού κάνει μεγάλο λάθος, όχι όλοι, αρκετοί όμως, που είναι προκατειλημμένοι με τον Αλόνσο λόγω της παρουσίας του στη Σεβίλλη, είναι λάθος όμως γιατί δεν ήταν δική του ομάδα, την ανέλαβε εν μέσω της σεζόν, με κρίση στο σύλλογο και με ένα γερασμένο ρόστερ γενικά με πολλούς παίχτες άνω των 34ων ετών σε βασικές θέσεις.

    Ας ξεκινήσω με τα κατά, προσωπικά βλέπω μόνο ένα αρνητικό, ότι δεν έχει κάνει πρωταθλητισμό σε Ευρωπαϊκή ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει και κάτι.

    Επίσης ένα αρνητικό, η μάλλον άδικο, είναι που δεν έχει περίοδο χάριτος, γιατί θα κριθεί από το αποτέλεσμα του πρώτου επίσημου αγώνα, το γνωρίζει, γιατί η πίεση είναι δεδομένη σε μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός.

    Στα υπέρ της πρόσληψης Αλόνσο: Το μεγαλύτερο υπέρ είναι η φιλοδοξία του, το κίνητρο, το ότι θέλει να νικάει και να καταφέρει πράγματα, να αποδείξει!

    Δεύτερο υπέρ το θάρρος και το θράσος με την καλή έννοια, ενώ γνωρίζει πως θα κριθεί από τον πρώτο επίσημο αγώνα, αυτός ανέλαβε χωρίς να ζητήσει χρόνο.

    Το τρίτο υπέρ, οι σύγχρονες τακτικές και απόψεις που έχει στην προπονητική, σαφώς επηρεασμένος από τον ισπανικό τρόπο ποδοσφαίρου.

    Το τέταρτο το υπέρ, το σύστημα του, το αγωνιστικό στιλ που θέλει να έχουν οι ομάδες τους, όπως ο ίδιος δήλωσε: Ένταση και έλεγχος, αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε δει σε σταθερή βάση ούτε με Γιοβάνοβιτς, ούτε με Τερίμ. 

    Και πέμπτο υπέρ, μετά και την παρουσίαση του, γνωρίζει πολύ καλά ότι ήρθε στην μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, την πιο πετυχημένη στην Ευρώπη. Ακόμα και όταν έπαιζε όπως παίχτης ήξερε για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, όπως τόνισε ο ιδιος, ξέρει πολύ καλά πως μόνο το πρωτάθλημα και η πορεία στην Ευρώπη αξίζουν στον Παναθηναϊκό!


    Η ένταση κρατάει όλους τους παίχτες σε κίνηση και η πίεση στην αντίπαλη άμυνα είναι σημαντική, καθώς οδηγεί την αντίπαλη ομάδα σε λάθη κοντά στην περιοχή της. Βασικό χαρακτηριστικό όμως στην πίεση ψηλά, είναι να έχεις γρήγορα μπακ και στόπερ ώστε να γυρίζουν γρήγορα, αυτό είναι που πρέπει να φροντίσει ο ίδιος μέσω και των μεταγραφών σε αυτές τις θέσεις.

    Ο έλεγχος, αυτός πάει μαζί με την κατοχή μπάλας, η ανάπτυξη λοιπόν του παιχνιδιού με άμεσες και κάθετες μπαλιές, αυτό θέλει γρήγορα χαφ και με υψηλή τεχνική, ο Μαξίμοβιτς μόνο δεν αρκεί, καθώς θα χρειαστούν πολύ καλά εξτρέμ, δύο, τύπου Μπέρναρντ, με άριστη τεχνική κατάρτιση και με έκρηξη όπως ο Μαντσίνι, με έφεση απαραίτητα και στο γκολ.

    Θεωρώ πως ως Λατινοαμερικάνος ο ίδιος, θα ζητήσει άμεση πώληση του Σπόραρ, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν φορ με τεχνική κατάρτιση στο ένας με έναν και έφεση στο γκολ, γρήγορος, τέτοιοι μόνο στη Λατινική Αμερική υπάρχουν.

    Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τον Ντιέγκο Αλόνσο, να στηρίξουμε την ομάδα μας για τους στόχους που έχει, από τα μέσα καλοκαιριού, αρχικά με την πρόκριση στο League stage του Europa League.


    1 σχόλιο:

    Post Top Ad